Ήξερες ότι…

Μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της 0,5g έως 1g μέλι. Δηλαδή για την παραγωγή ενός κιλού μελιού θα εργαστούν 1.000 έως 2.000 μέλισσες.

Οι μέλισσες αναγνωρίζουν το γλυκό, το αλμυρό, το πικρό και το ξινό. Ωστόσο, οι βασικές αυτές γεύσεις δεν γίνονται πάντα αντιληπτές με τον ίδιο τρόπο που τις αντιλαμβάνεται και ο άνθρωπος.

Η βασίλισσα έχει το διπλάσιο μέγεθος από τις εργάτριες και γεννά καθημερινά 2.500 αυγά, τα οποία ο όγκος τους είναι 2,5 φορές το βάρος της.

Περίπου μια εβδομάδα μετά την έξοδό της από το κελί, η βασίλισσα πετάει εκτός της κυψέλης και συζεύγνυνται με 8 με 10 κηφήνες κατά μέσο όρο.

Το γαμήλιο ταξίδι, δηλαδή το ταξίδι για τη γονιμοποίηση της βασίλισσας, διαρκεί περίπου 5 με 18 λεπτά και όταν υπάρχει κακοκαιρία αναβάλλεται.

Ο αριθμός των γευμάτων της βασίλισσας μπορεί να φτάσει και τα 5 σε μία ώρα, ενώ η διάρκεια κάθε γεύματος από 20 – 60 δευτερόλεπτα.

Η εργάτρια κατά γενικό κανόνα ζει 35 με 40 ημέρες την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ενώ το χειμώνα και τους μήνες με δυσμενείς καιρικές συνθήκες έως και 6 μήνες.

Πριν βγει για να συλλέξει την τροφή της, η εργάτρια καταναλώνει περίπου 30mg μέλι για να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Για κάθε 1g νέκταρος, η μέλισσα θα εργαστεί 3 ημέρες. 

Χρειάζονται περίπου 4 εώς 5kg νέκταρος για να παραχθεί 1kg μέλι.

Με την ενέργεια 28g μελιού, μία μέλισσα θα έκανε το γύρο της Γης.

Η μέλισσα σε 15 ημέρες παραγωγής κεριού χάνει το 20% των πρωτεϊνών του σώματός της.