BeeDayGreece 2020 • Πλατεία Κοραή

Στις 20 Μαΐου 2020, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.

Το Bee Day Greece σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, και την αρωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival, υπενθύμισε τον κομβικό ρόλο των μελισσών στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον φθίνοντα αριθμό τους.

Η ελληνική πρωτοβουλία Bee Day Greece (beeday.gr), και με σλόγκαν “Bee My Hero”, ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε το κοινό για την Παγκόσμια Ημέρας Μέλισσας, μέσω των social media της, σε Facebook, Instagram και YouTube, με videos, close-up φωτογραφικό υλικό από μέλισσες, quiz, Giphy stickers, wallpapers και γνωμικά “Ήξερες ότι …”. 

Η καμπάνια “Bee My Hero” εκτός από τις δράσεις στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, συμπληρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Κοραή, με μια πρωτότυπη μεγάλου μεγέθους καλλιτεχνική εγκατάσταση από πολύχρωμα digital μελίσσια και εμπνευσμένα ηχοτοπία, η οποία μας μετέφερε από το άστυ στην φύση και μας εξοικείωσε με την καθημερινότητα του μελισσοκόμου. 

Το κοινό με την παρουσία του, μπορούσε να ενεργοποιήσει την διαδραστική καλλιτεχνική εγκατάσταση από κυψέλες μελισσιών, μέσω της τεχνολογίας της ανέπαφης διάδρασης. Δεν χρειάστηκε καμία επαφή, δεν υπήρξαν τσιμπήματα, χρειάστηκε να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας για να ακούσουμε τις Μέλισσες! 

Τα οφέλη των μελισσών στον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς και η επιβίωσή της είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη. Οι περισσότερες καλλιέργειες εξαρτώνται από τις μέλισσες για τη μεταφορά της γύρης. Χωρίς επικονίαση, πολλά είδη άγριων και καλλιεργούμενων φυτών δεν θα υπήρχαν και η ανθρώπινη διατροφή θα ήταν πολύ φτωχότερη και λιγότερη σε ποσότητα. 

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Σήμερα, το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα – επικονιαστές και από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 είδη επικονιάζονται από τις μέλισσες. 

Μελέτες των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης αποδεικνύουν ότι οι πληθυσμοί των μελισσών και άλλων επικονιαστών έχουν μειωθεί σημαντικά ως συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως της εντατικής γεωργίας, της ευρείας χρήσης φυτοφαρμάκων και της ρύπανσης από τα απόβλητα.


Ομάδα παραγωγής
Production coordinator
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου • Creative director & Social media manager Κωνσταντίνος Σαμαράς • Schematic design Κλέλια Θερμού • Photographer Μιχάλης Τσεσμετζής • Interactive technology Γιάννης Κρανιδιώτης • Sound systems Σπύρος Σεργόπουλος • Soundscapes Χρήστος Δούρης • Protective Fabric Bee Masks Λυδία Λαμπροπούλου 

Γίνε μέλος της κυψέλης μας!

Εισάγετε τη διεύθυνση email σας παρακάτω για να εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο.